Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anime fogalma, eredete.

                                                                           Az Anime

                                                                              

 
Az Anime a japánok jellegzetes rajzstílusa. A második világháborúban terjedt el japánban, általában a bombatámadásokra emlékezve, bomba állttal sújtott területeket, vagy kilátástalan jövőt festett a néző elé.

 

 

 
 Az Anime szó, az animation szóból ered. az Animation, vagy a magyar animáció szó is az Anima  latin szóból ered, ami lelket jelent.  Az Anime rajzstílusa a japán képregény művészetből, a mangából ered. Oszamu Tedzuka tekinthető a műfaj egyik atyjának, akinek első fekete-fehér képregényei a megszólalásig hasonlítanak az 1930–1940-es évek amerikai rajzstílusára. Ezeket a jegyeket animációs filmjeiben is átültette, amikben Oszamu egy nagyon vizuális forma létrehozásával kísérletezett. A japán animátorok tulajdonképpen a képregény rajzolási stílusát vitték át az animációs filmekbe. A nagyon alacsony költségvetés egészen egyedi animációs stílus kifejlesztését eredményezte, ahol olyan hatáselemeket alkalmaznak, amelyek szinte észrevétlenül kevés rajzolást igényelnek. Így a mozgás illúzióját, annak elképzelhetetlenné nagyításával ábrázolják: a szereplő szinte mozdulatlan, miközben körülötte egy elmosódott háttér kavarog eszeveszetten. Lassításokat alkalmaznak, vagy hatalmas állókép pásztázásával fejezik ki a drámaiságot, a csend és mozdulatlanság által. Eközben Amerikában a valóságot egyre precízebben visszaadó animációs színvonalat céloztak meg. Így Japánban egy új ábrázolás és látásmód, egy új stílus született. ( Wikipédia)

 

 

 
  Az amerikai és a japán rajzstílus ekkor vált szét. A japánok komolyan vették a dolgot, és tudták, hogy a felnőtteknek is kell valamit adni. Egyes animék kifejezetten felnőtteknek készítenek, de erről később.

 

 

 A rajzstílusnak egyedi kifejezőeszközei vannak. Például a kifehéredett szemek halálra, ájulásra, az önkontrol elvesztésére utal. A fej fölött megjelenő cseppecske döbbenetre utal. Az alvás jele, ha egy buborék van az egyik orrlyuknál. 

 
 

 

 
Három kategóriába lehet osztani az Anime megjelenési formáit. Például:


 Filmek: Ezek a legnagyobb költségvetésű Animék, általában mozikban szokták vetíteni őket. Vannak fesztiválokra készült darabok is. Szoktak egy Anime sorozat részei lényegét megragadva, filmet szerkesztenek belőle.  
 

 

 Az OVA (  Original Anbimated Video) anime gyakran a televíziós minisorozatokra emlékeztet. Az OVA-k többnyire 2-20 epizódból állnak, illetve léteznek sorozaton kívüli („one-shot”) darabok, amik általában rövidebbek egy film hosszánál. Nevüket onnan kapták, hogy eredetileg videón jelentek meg; ma már a DVD a jellemző médium. Az OVA-k általában a filmhez közeli minőségűek. Többnyire összefüggő történetet mondanak el. Népszerű OVA animék például az FLCL, a Bubblegum Crisis, vagy a Tencsi Mujo!. Főcím, vége-főcím és eyecatcher néha előfordul az OVA-kban, de nem törvényszerűen.                             

 
 
 
Sorozatok: Általában nem olyan jó minőségűek, mint az OVA Animék, vagy a filmek, általában 23 percesek. Egy évad általában 26 részes, de vannak fél évados Animék is, amik 13 részesek (Ilyen az Elfen Lied is.) A legtöbb anime tévésorozatnak van főcíme (opening) és vége-főcíme (ending), ezek a nagyobb költségvetésű sorozatoknál általában évente négyszer változnak (például Hagaren). Gyakran jellemző az epizódba beszúrt rövid, humoros vagy buta jelenet is („eyecatcher”), amivel a reklámok elejét vagy végét jelzik.

 

 

 

 

 
 

 


Utolsó kép


Anime life


Óra


Szavazás
Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 97127
Hónap: 1186
Nap: 39